Nuci altoiti din Moldova


Botryosphaeria

botryosphaeria botryosphaeria 2 botryosphaeria 3Botryosphaeria dothidea este o ciupercă care provoacă necroza frunzelor, a lăstarilor și fructelor iar ulterior chiar și pieirea unor porțiuni întregi din interiorul coroanelor. Simptomele maladiei apar către sfârșitul lunii august. Este o boală despre care s-a aflat că poate produce pagube serioase în livezile de nuc foarte recent, la începutul anilor 2010 în SUA. La acest moment toate informațiile pe care le deținem despre evoluția acestei boli le avem de la cercetătorii americani. La ora la care publicăm acest material, Botryosphaeria încă nu a fost identificată în plantațiile europene de nuci. Însă, având în vedere facilitatea cu care se răspândesc în prezent bolile și dăunătorii pe continente unde acestea au lipsit până acum, am considerat că cei interesați, în speță proprietarii de livezi, trebuie să fie avizați despre existența acestei maladii în lume. Specialiștii din cadrul Pepinerei Voinești și alții cu care colaborăm monitorizează constant statutul fitosanitar al livezilor de nuc de pe teritoriul Republicii Moldova pentru a fi siguri că această maladie este absentă de pe teritoriul țării noastre.

Trebuie să menționăm că în Statele Unite nu au fost stabilite măsuri specifice de luptă contra maladiei provocate de ciuperca Botryosphaeria și se consideră că tratamentele pe bază de cupru și cele pe baza fungicidelor sistemice orientate spre combaterea bacteriozei și a bolilor micotice sunt suficiente pentru a preveni în același timp și dezvoltarea aceastei afecțiuni. 

Tratamentele experimentale realizate în unele plantații din California au demonstrat că cele mai eficiente fungicide sistemice contra botryosphaeria, dar și contra altor maladii criptogamice care apar în cursul verii sunt Luna Experience (Bayer, s.a.: fluopyram + tebuconazole), Signum (BASF, s.a.: boscalid + pyraclostrobin) și Folicur (Bayer, s.a.: tebuconazole).

.

.

sursa: Pepiniera Voinești, foto credit: UCCE (University of California Cooperative Extension)
copyright: preluarea și distribuirea informațiilor este interzisă

< ÎNAPOI LA LISTA MALADIILOR