Nuci altoiti din Moldova


Bolile fructului

În funcție de soi și de condițiile meteo ale anului, nucile pot fi atinse de o serie de boli cel mai des de natură criptogamică (provocate de ciuperci). Aici sunt redate bolile care afectează fructele în dezvoltare cel mai frecvent întâlnite.

COLLETOTRICHUM colletotrichum spp. 2 

Colletotrichum este o boală provocată de ciuperci din genul Colletotrichum, în general două specii: C. gloeosporioides și C. acutatum. Este o boală specifică fructului care, dacă nu este prevenită chimic, poate provoca pierderi considerabile. Fiind o ciupercă răspândită oriunde pe glob, dacă ați constatat în livada de nuci fructe care se înegresc dar care au un aspect oarecum diferit de fructele afectate de bacterioză puteți fi siguri că Colletotrichum este unul dintre principalii agenți patogeni responsabili de pagube. 

Simptomele apar către a doua decadă a lunii iunie iar atacul culminează către mijlocul lunii august, boala continuând să se extindă practic până la perioada recoltării. Afecțiunile provocate de Colletrotrichum pot fi confundate cu antracnoza însă are petele negre mai uniforme și regulate și nu au culoarea mai deschisă în centru cum e la antracnoză și, spcolletotrichum spp.re deosebire de bacterioză, petele nu sunt discolorate spre periferie și nici nu au aspectul uleios tipic bacteriozei. 

Tratatementele pe bază de produse cuprice efectuate la începutul perioadei de vegetație au un important efect de reducere a surselor de infecție primară și împiedică apariția unor focare timpurii de dezvoltare a ciupercii. Ulterior, tratamentele efectuate contra antracnozei sunt eficiente și contra Colletotrichum. Dintre fungicidele cele mai eficiente contra acestei maladii le putem aminti pe cele pe bază de tebuconazol: Folicur (Bayer), Luna Experience (fluopyram+tebuconazol, Bayer); ori pe bază de boscalid+pyraclostorbin: Signum și Pristine (BASF), ori pe bază de myclobutanil (colletotrichum spp. 3, Lab Sanygene).  

__________________________________________________________________________________________________________________________________

PHOMOPSIS

Phomopsis este o ciupercă care poate produce importante pierderi de recoltă, în special în anii ploioși. Germinarea sporilor acestui agent patogen este posibilă de la temperaturi de 10ºC și în condiții de umiditate sporită. Spre deosebire de celelalte boli criptogamice care provoacă de regulă doar pierderi de recoltă afectând în special fructele și phomopsis 1mai puțin organele vegetative, Phomopsis poate provoca necroze uneori destul de severe a ramurilor scurte care fructifică iar alteori poate duce chiar la uscarea completă a ramurilor groase. Din fericire, în plantațiile din țara noastră astfel de cazuri sunt destul de rare (cel puțin în plantațiile unde se aplică o agrotehnică adecvată). 

Phomopsis, ca și alte boli din această categorie, trebuie în primul rând prevenită prin lucrări de igienizare. Aceasta înseamnă tăierea și arderea ramurilor afectate de necroze. Ca și în cazul celorlalte boli pe care le listăm în această rubrică, și infecțiile primare ale acestei bolii provocate de Phomopsis pot fi practic eliminate prin aplicarea produselor cuprice la începutul perioadei de vegetație. Iar fungicidele sistemice aplicate în perioada mai – iunie contra antracnozei și Colletotrichum combat și infecțiile ulterioare de Phomopsis. Conform experiențelor realizate de colegii noștri din California, fungicidele care conțin molecula de tebuconazole sunt foarte eficiente contra Phomopsis

.

.

sursa: Pepiniera Voinești 
foto credit: University of California Cooperative Extension, CTIFL France
copyright: preluarea și distribuirea informațiilor este interzisă

< ÎNAPOI LA LISTA MALADIILOR