Nuci altoiti din Moldova


Blogul Pepinierei Voinesti

analize, comentarii, ultimele inovații, tendințele pieții, soiuri de nuci și multe alte rubrici se regăsesc în acest blog oficial al Pepinerei Voinesti

Obținerea subvențiilor la înființarea livezilor de nuci (în R. Moldova, actualizat 2018)

În Republica Moldova, înființarea livezilor de nuc este încurajată de către Stat prin acordarea unui sprijin financiar unic la plantare. În anul 2018, subvenția acordată constă din suma de 18 000 lei transferată pe contul beneficiarului după înființarea livezii.

Subvențiile sunt acordate de către Agenția Națională pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (vezi www.aipa.gov.md). Până în anul 2017, condițiile și mărimea subvenției erau actualizate în fiecare an și aprobate printr-un document normativ care venea de fiecare dată cu noi modificări, făcând astfel imprevizibilă politica de subvenționare. Cu toate acestea, din 2017, odată cu intrarea în vigoare a legii privind subvenționarea producătorilor agricoli, lucrurile s-au îmbunătățit și regulamentul este acum aprobat odată la 5 ani. Vedeți mai jos textul legii, regulamentului și anexele.

Legea privind subvenționarea producătorilor agricoli;
Regulamentul de subvenționare 2017 – 2021; (Submăsura 1.2, înființarea plantațiilor multianuale) 

Pentru a beneficia de aceste subvenții care sunt acordate o singură dată la înființarea livezii, trebuie să respectați mai multe cerințe, printre care le voi aminti pe cele mai importante:

1. Materialul săditor folosit pentru înființarea plantației trebuie să fie însoțit de Certificatul de valoare biologică și de factură fiscală, iar producătorul nucilor altoiți trebuie să fie obligatoriu înregistrat în Registrul național al agenților economici autorizați pentru producerea și comercializarea materialului săditor (contactați Direcția Control Semincer, responsabilă de acest proces). AIPA verifică foarte minuțios acest aspect și dacă va constata că producătorul nu se regăsește în acest Registru, vă va fi refuzată definitiv și irevocabil cererea de acordarea a sprijinului financiar.

2. Terenul pe care este înființată plantația trebuie să fie în proprietate sau arendat pe termen lung (15 ani).

3. Trebuie să dispuneți de un proiect tehnic al plantației. Proiectul plantației este realizat de către întreprinderi autorizate în acest sens. Pepiniera Voinești are colaborări cu mai mulți ingineri de proiectare, astfel că vă vom putea acorda un suport în acest sens.

Mai există și alte cerințe pe care vă rugăm să le studiați în Regulament (vedeți link-ul inserat mai sus) la măsura 1.2. Recomandarea noastră este să citiți cu răbdare și atenție prevederile nu doar ale Regulamentului, dar și ale Legii privind subvenționarea. 

Așadar, pregătirea dosarului pentru obținerea subvențiilor se face în paralel cu înființarea plantației. Imediat după realizarea plantării va fi necesar să solicitați prezența în teren a unei comisii formate din reprezentanți ai autorităților raionale cu atribuții în domeniul agro-alimentar și autorității locale (Direcția agricolă raională, Direcția raională pentru siguranța alimentelor, Subdiviziunea teritorială AIPA, un reprezentant al primăriei localității) pentru a confirma prin semnarea unui Act de plantare a înființării propriu-zise a plantației. După aceasta, veți verifica împreună cu reprezentantul AIPA dacă dosarul este complet și îl veți depune la sediul subdiviziunii raionale AIPA. Ei vă vor comunica ulterior decizia despre acceptarea dosarului Dvs. Ca și recomandare, cel mai bun sfat privind constituirea dosarului vi-l pot da alți fermieri care anterior au beneficiat de aceste subvenții. Ei au experiența practică și vor ști să vă dea informații foarte valoroase despre acest proces. 

Aceste subvenții constituie, la ora actuală, un suport financiar foarte important. Din practica noastră vă putem spune că 8 din 10 nucicultori care procură materialul săditor de la noi constituie dosare pentru a obține acest sprijin. Și cred că, cu foarte puține excepții, toți își primesc banii. Mai mult decât atât, cei mai mulți dintre ei, continuă pe această cale și ulterior depun noi dosare pentru a beneficia de suport la achiziția tehnicii agricole și alte utilaje. 

Succese mari și investiții reușite!

Oleg Tîrsînă

Oleg Tirsina

  39 Comments

  •    Reply

   Buna ziua! as vrea sa fac o livada de nuci pe 2ha cum pot optine subventia pentru inceperea lucrari ..puteti sa imi explicati toti pasi pentru a optine subventis pentru a incepe…multumesc astept raspunsul dumneavoastra

  •    Reply

   Salut! vreau să pornesc o livadă de nuci, pe un teren de 3 h care îmi aparține cu dr. de proprietate, aș vrea să aflu cum pot opține subvenție întrucît financiar îmi este greu (sunt student), mulțumesc astept răspunsul dumneavoastră.

   •    Reply

    buna ziua,
    subventia se obtine doar dupa infiintarea plantatiei si suportarea tuturor cheltuielilor asociate. dar in aceste timpuri grele, sa mizezi pe subventie este destul de riscant, trebuie sa cautati alte surse de finantare.

  •    Reply

   buna as vrea sa infiintez o livada de nuci pe o suprafata de 3 ha .problema e ca nu stiu de unde sa cumpar puieti certificati asta pt a beneficia si de surventie daca se va mai da pe mine ma intereseaza calitatea puietilor .multumesc!

  •    Reply

   buna seara .banii acordati din subventii ii pot folosi unde doresc eu sau au un scop anume?
   in darea de seama cum vor fi aratati acesti bani ? se pot da persoanei de la care am facut pina acum imprumutul pentru plantare?

  •    Reply

   buna seara vreau sa infiintez o livada de nuci de 4 ht proprietate si nu stiu pasii // tel 0726898370

  •    Reply
   Cosmin Juganaru mai 8, 2017 at 10:36

   Buna ziua! Am si eu cateva intrebari: As vrea sa plantez o livada de nuci pe o suprafata de 1ha,se poate da subventie pentru a incepe acest „proiect” sau am nevoie de o anumita suma de bani la inceput? Si de cam ce suma ar fi nevoie pentru a infiinta o livada de nuci pe 1ha?( in mare). Astept un raspuns de la dumneavoastra. Va multumesc!

   •    Reply
    Oleg Tirsina mai 8, 2017 at 21:05

    buna ziua. subventia se obtine dupa realizarea plantarii. aveti nevoie de fonduri pentru a investi in aceasta plantatie. suma investitiei la 1 ha este intre 900 si 1500 euro.

  •    Reply

   Buna ziua am 2,5 ha si vreau sa plantezi si eu o livada de nuci dar mi interesant di la inceput imi va trebui sa am deschisă si o firma SRL ca sa dau la subvenții sau nu ?

  •    Reply

   Cind spuneti ca nucile PESCIANSKI intra in rod din anul 5 se subintelege ca procuri pomul altoit de 2ani +3sau inka +5???

  •    Reply

   Suma asta de 17 mii e de hectar sau in totalmente indiferent cite hectare nu ai planta oricum 17 mii cum? De exemplu eu doresc sa plantezi o livada de nuci de 10 hectare ce subvenție insa primesc ?

   •    Reply

    buna ziua. subventia pentru livezile de nuc in R. Moldova este de 18 000 lei per ha, pentru toata suprafata pe care s-a plantat livada. exista un plafon de 25ha, per beneficiar. la 10 ha, respectiv vi se vor debursa: 180 000 lei.

  •    Reply

   Buna ziua, eu am 2 h de pamint si as vrea sa aflu cam cît o sa ma coste proectarea pentru livada de nuci

  •    Reply

   Buna ziua. A-si dori sa plantez o livada de nuci, de circa 5ha. Dumnevoastra spune-ti ca la un ha cheltuiala ar fi de 5000 de lei. A-ti putea sa explicati daca se poate,! Ca totu-si mi se pare putin, tinand cont ca un puiet dintr-o pepiniera Costa in jur de 7/8euro, la minim 120 de puieti ar veni 840 /960 euro doar puieti
   Apoi pregatirea solului plus plantarea.
   Va multumesc

   •    Reply

    buna ziua. era vorba de costul proiectarii unui teren de 2ha.
    daca vorbim de cheltuieli de infiintare a plantatiei, aveti vreo 200 – 250 euro/ha pregatirea terenului + plantare,la care adaugati bineinteles costul materialului saditor.

  •    Reply

   buna am si eu asa intrebare la 2 ha e nevoie sa deschizi gospadarie taraneasca sau SRL
   pentr plantatia nucelor?

  •    Reply

   Buna.
   Doresc sa infiintez o plantatie de nuci pe suprafata 5 ha.
   Puteti sa ne dati un calcul aprox. Cam cit o sa ne coste incepind cu proiectul, puietsii.
   Avem Gospodarie Taraneasca.
   am putea beneficia si de subentry?
   Multumim anticipat

   •    Reply

    buna seara. infiintarea unui hectar de livada de nuc o sa va coste intre 1000 si 1600 euro (inclusiv proiectarea), in functie de tipul materialului saditor, soi si sistem de cultura (intensitate). bineinteles ca veti pute obtine subventii pe baza de GT.

  •    Reply

   Buna ziua. Puteti sa-mi spuneti va rog daca se mai poate cutliva si altceva in livada de nuc daca pretinzi la subventionare (spre ex. plante medicinale sau arbusti). sau trebuie sa treaca o anumita perioada pana sa ai libertatea asta? Multumesc anticipat.

   •    Reply

    buna ziua. la ministerul agriculturii este discutata in acest moment o modificare a regulamentului privind conditiile de infiintare a unei plantatii multianuale. daca este aprobata, va fi permisa plantarea culturii intercalate inclusiv in livezile de nuc. dar, la ora actuala, acest lucru este interzis si eu nici nu va recomand sa plantati altceva printre pomi. eventual culturi cerealiere sau leguminoase anuale.

  •    Reply

   Buna ziua. I-mi spuneti,va rog,aveti in vinzare si puieti de aluni? Care soiuri sunt mai bune pentru solurile Moldovei,dar si sunt intrebate pe piata europeana? De ce suma este nevoie pentru a planta 2 ha,luind in considerare proiectul si toate punctele pentru obtinerea subventiei? Puteti lasa si un numar de contact?

   •    Reply

    Citi puieti de aluni merg pe un ha? Merci anticipat.

   •    Reply

    buna ziua. noi producem doar alun altoit pe corylus colurna (alun turcesc) care nu drajoneaza. vom avea soiul Barcelona (Fertile de Coutard). Schema de plantare pentru astfel de alun este de 6 x 4m (416 pomi/ha).

    •    Reply

     Am așa o întrebare ,pot planta pomii de nuci pe terenul care îl deține soțul meu,gospodăria țărănească e făcută pe numele meu din motiv ca soțul deja a trecut de virsta in care i se poate oferi banii subvenției,ori e mai bine sa fie terenul trecut pe numele meu.Menționez ca dețin și eu teren da pomii îi plantez anume pe terenul soțului am șanse sa primesc subvenție.

     •    Reply

      buna ziua. nu exista nici un fel de plafonare a varstei la care puteti beneficia de subventii. oricum, pentru a fi sigura de acest lucru, luati legatura cu AIPA si ei va vor confirma.

  •    Reply

   Salutare,dar alte granturi de subvenționare care ar fi?

   •    Reply
    Oleg Tirsina mai 16, 2018 at 07:26

    programul PARE, vedeti poate IFAD ofera vreun grant pentru infiintarea plantatiilor multianuale.

  •    Reply

   18 000 lei aceasta constituie suma maxima de subventionare indiferent de suma investita in proiect?

  •    Reply

   Buna seara,spunetimi va rog daca plantez 3,80ha de nuci, dar proectul il fac pentru 12ha si la moment numai atitea ha avem a noastre ,pot benificia de subventii pe aceste 3,80 ha

   Buna seara, spunetimi va rog daca sadim 3,80ha de nuci si proectul il facem pe 12 ha dar la moment dispunem numai de atita pamint,pot primi subvenii pe aceste 3,80ha

   •    Reply

    buna ziua. este bine sa proiectati din start toata suprafata si sa plantati ulterior atat cat reusiti. proiectele de livada au un termen de validitate de 5 ani.

  •    Reply

   buna,casa primesc subventii trebuie plantate soiuri altoite sau se poate si selectate ?

  Leave a Comment