Nuci altoiti din Moldova


Blogul Pepinierei Voinesti

analize, comentarii, ultimele inovații, tendințele pieții, soiuri de nuci și multe alte rubrici se regăsesc în acest blog oficial al Pepinerei Voinesti

Inovația sortimentală la Pepiniera Voinești

cele mai bune soiuri de nuciInovația tehnologică este ceea ce asigură continuitatea dezvoltării umanității.

Imaginați-vă că oamenii n-ar fi fost atât de obstinați să progreseze constant… probabil că astăzi încă ne-am fi deplasat cu trăsuri cu cai și am fi traversat mările pe corăbii cu pânze.

Perseverența noastră de a inova mereu în plan sortimental se încadrează în aceiași logică. Este evident că soiuri cum sunt Pescianski, Cogâlniceanu, Codrene, care sunt foarte productive și dau miez alb calitativ care se extrage ușor, vor rămâne încă mult timp în topul preferințelor la înființarea livezilor industriale. Cu toate acestea, dorința intrinsecă a oamenilor pentru progres ne cere să continuăm activ munca de selecție și de actualizare constantă a sortimentului multiplicat. Probabilitatea de a găsi mereu ceva mai bun decât ceea ce există la moment este infinită.

În acest context, în anul 2015 am finalizat procesul de omologare a două soiuri: Carpatica și Ovata. Acestea sunt soiuri cu un puternic specific, cu destinație specială, cu trăsături unice și soiuri ale căror multiplicare va fi menținută strict în cadrul Pepinierei Voinești (vor fi protejate prin brevet) și pentru care suprafețele înființate vor fi limitate, urmând a fi creată o asociație a producătorilor acestor soiuri. 

Surpriza pe care o dezvăluim în acest an 2016 este un nou genotip care se încadrează în segmentul soiurilor industriale universale. Această surpriză are și un nume: Hector. Este numele, cel puțin temporar, pe care l-am atribuit acestei forme rare de nuc. Pomii de 6 ani aflați într-o parcelă experimentală provin dintr-o selecție efectuată în flora spontană a Moldovei. Vedeți aici mai multe detalii. Dacă sunteți interesați de a planta în exclusivitate acest soi în toamna 2016 luați legătura cu noi pentru a afla tarifele și condițiile în care puteți beneficia de materialul săditor.

Pentru perioada următorilor 5-6 ani ne propunem să consolidăm și să dezvoltăm cele trei soiuri înregistrate sub marca Voinești pentru a putea oferi nu doar material săditor dar și o consultanță profesională privind înființarea plantațiilor și valorificarea producției acestor prețioase soiuri. În ceea ce ține de livrarea materialului săditor, vom acorda o prioritate absolută producătorilor autohtoni. Pentru un termen de cel puțin 5 ani vom aproviziona doar nucicultorii moldoveni cu nuci altoiți din aceste soiuri pentru a crea un pol de producere puternic autohton și a asigura întâietatea loturilor moldovenești de nuci din aceste soiuri pe piața externă. 

Toată echipa Pepinierei Voinești va continua să depună tot efortul pentru a asigura menținerea unei dinamici constante de dezvoltare a culturii nucului autohtone, inclusiv și în special prin inovarea sortimentală și dezvoltarea unor cunoștințe empirice despre tehnologia cultivării acestor soiuri în plantații industriale.

cel mai bun soi de nuc

Oleg Tirsina

      Leave a Comment