Nuci altoiti din Moldova


Blogul Pepinierei Voinesti

analize, comentarii, ultimele inovații, tendințele pieții, soiuri de nuci și multe alte rubrici se regăsesc în acest blog oficial al Pepinerei Voinesti

Regenerarea unei livezi de nuci în declin

soi nuci fructificare lateralal

Sunt toate proiectele de livadă reușite?

Pe lângă plantațiile de nuc foarte reușite, există mai multe livezi de nuc înființate în Republica Moldova, România dar și în Ucraina a căror succes nu se ridică la așteptările inițiale ale celor care le-au plantat. Există livezi care fie s-au dezvoltat foarte slab în primii 6 – 7 ani și arată la această vârstă de parcă nu ar avea mai mult de 4 ani – livezi care evident întârzie foarte mult cu intrarea pe rod sau, dimpotrivă, există livezi foarte bine, poate prea bine dezvoltate pentru vârsta lor care de asemenea nu dau producții suficiente pentru a recompensa eforturile proprietarilor.

Am văzut și livezi de nuci bolnave la o vârstă relativ tânără, livezi care bineințeles că pot fi salvate și readuse pe un făgaș normal, doar că acest proces ar necesita cel puțin 2 ani. De asemenea, mi-a fost dat să văd livezi de 5 ani unde buruienile depășesc prin înălțimea lor pomii de nuc plantați în livadă.

Ce se întâmplă? De ce s-a ajuns aici? Cum ar fi putut  evitate aceste situații? Ce ar fi trebuit să facă cei care au plantat livada ca să ajungă la o livadă sănătoasă și roditoare și nu la una eșuată.

Să vorbim despre un exemplu de succes

Este firesc ca oamenii să fie foarte diferiți și capacitatea de a crede în succesul unui proiect pe termen lung cum este livada de nuc să fie diferită pentru fiecare din ei. Unii nu au răbdarea sau încrederea necesară și renunță repede, neințelegând că roadele acestei culturi remunerează generos eforturile aplicate doar atunci când treaba este dusă până la capăt. Tot aceiași categorie de oameni nici nu știu prea bine cum se întreține o livadă de nuc și de propriile lor mâini degenerează rapid livada și cu mult efort și cunoaștere acestea mai pot fi restabilite ulterior. Iată un exemplu.

Lara 6În fotografia de mai sus vedeți o livadă de soiul Lara fotografiată în iunie 2015. Pomii sunt bine dezvoltați, foarte sănătoși și încărcați cu o recoltă foarte bună. Dar lucrurile stăteau mult mai prost cu doar 3 ani în urmă. În imaginea alăturată vedeți cum arătau acești pomi în februarie 2012. Coroană formată foarte greșit, creșteri rahitice și mult prea slabe și fructificare insuficientă pentru acest soi de nuc cu fructificare laterală.

Cum am transformat un eșec într-un succes?

Livada despre care vorbim este una situată în raionul Anenii Noi, în Republica Moldova. Când am descoperit această plantație în iarna 2012 și am aflat că pomii urmează să înceapă în primăvară al 6-lea an de vegetație am înțeles că plantația suferă de mai multe probleme. Le-am luat pe rând.

1. Coroana greșită

O coroană improprie nucului sau chiar unui anumit soi de nuc este ca o circulație nedirijată într-un mare oraș. Circuitul sevei este haotic, creșterile sunt scurte și dizgrațioase, coroana este una dezechilibrată. S-a ajuns la această situație din necunoaștere și ignoranță. Spre fericirea acestei plantații, chiar din același an am intervenit cu tăieri ceva mai severe de regenerare și relansare a creșterii, tăieri pe care le-am continuat și în anii următori, prin care am ajuns astăzi la ceva mult mai firesc.

2. Întreținere neadecvată a solului

Eroare clasică prin părțile noastre: oamenii prelucrează solul între rânduri în timp ce pe rândul de pomi buruienile fac o competiție serioasă pomilor. Inversul acestei situații deja ar fi mai bun, dar este clar că cea mai bună situație este un control al buruienilor per ansamblu. Asta și s-a făcut în plantația cu pricina.

3. Lipsa totală a fertilizării

Pornind de la presupunerea că solul este bogat în nutrienți și nucul se descurcă și singur, foarte mulți debutanți cred că nu este necesară administrarea îngrășămintelor în livadă. Este desigur o eroare de mare proporții, mai ales pentru soiurile mai productive care necesită fertilizări anuale aplicate în mai multe reprize. Același lucru l-au făcut și proprietarii acestei livezi. Totuși, după 5 ani de lipsă de îngrășăminte, după aplicarea acestora în dozele recomandate din al 6-lea an și având în vedere tăierile de regenerare efectuate, pomii s-au pornit foarte bine în creștere și au și avut o recoltă de nuci impresionantă în cei doi ani (2014, 2015) care au urmat până la momentul scrierii.

4. Neaplicarea tratamentelor obligatorii contra bacteriozei

Cu toate că soiul Lara are sensibilitate redusă la atacul de bacterioză, în anii cu condiții favorabile pentru apariția și dezvoltarea acestei boli, o parte din recoltă poate fi serios afectată. În acești ani suferă și aparatul foliar al pomilor și se crează focare ale bolii care pot deveni surse de răspândire în anii următori. 

Acesta este unul dintre multiplele exemple care pot fi aduse pentru a arăta că orice afacere cu livezile de nuci poate avea succes dacă se lucrează corect și profesional și dacă sunt respectate principii obligatorii pentru această cultură ori ignoranța și laxismul în acest domeniu pot să coste foarte scump. Este și un exemplu pentru cei care se confruntă cu probleme în plantațiile lor care demonstrează că aceste probleme pot fi și trebuie remediate.

Oleg TÎRSÎNĂ.

Oleg Tirsina

    2 Comments

    Leave a Comment