Nuci altoiti din Moldova


Blogul Pepinierei Voinesti

analize, comentarii, ultimele inovații, tendințele pieții, soiuri de nuci și multe alte rubrici se regăsesc în acest blog oficial al Pepinerei Voinesti

Despre rezultatele campaniei de producere în 2016

nuci altoiti moldovaAnul agricol 2016, cu toate că a fost unul foarte specific și cu multe constrângeri și dificultăți, a fost unul care a adus rezultate foarte bune atât nucicultorilor, cât și breslei producătoare de material săditor profesional de nuc.

Pentru producția de nuci altoiți la Pepiniera Voinești, temperaturile scăzute din luna mai și irigările din cursul lunilor iunie și iulie au favorizat dezvoltarea unui sistem radicular foarte dezvoltat (imaginea alăturată), ramificat și fibros, cum rareori ne-a fost dat să vedem. Chiar și pomii care au avut dezvoltat tulpini mai mici (5-15 cm de la colet) la fel au produs o rădăcină foarte sănătoasă.

Faptul că în procesul de producere ne preocupă mai mult aspectele legate de sistemul radicular nu este întâmplător. Or, atât la plantarea pomilor de nuc de 1 an cât și a celor de 2 ani, ceea ce contează mai mult este cât de bine este dezvoltată rădăcina, în timp ce lungimea tulpinii este de importanță secundară. Aceasta trebuie scurtată la cel puțin 1/3 din lungimea inițială și poate fi păstrată integral doar dacă în livada nou înființată se instalează un sistem permanent de irigare.

Astfel, toate eforturile noastre sunt concentrate pe obținerea unor rădăcini puternice, lucru care uneori se face în detrimentul tulpinii și asta pentru că în primul an în pepiniera de nuci altoiți, în special la soiurile cu vigoarea creșterii mai redusă (Pescianski, Cogalniceanu), planta își folosește energia fie pentru a dezvolta sistem radicular, fie pentru a dezvolta tulpina și doar un număr redus de pomi fac și rădăcină și tulpină mare din primul an. Cu regret, mulți dintre cei care înființează plantații tinere nu reușesc să înțeleagă acest lucru.

Vedeți mai jos o imagine panoramică a procesului de sortare pe categorii de mărimi la soiul Pescianski.img_20161107_111207

Ajunși la finele campaniei de producere a acestui an 2016, suntem bucuroși de faptul că am fost în măsură să producem material săditoimg_20161107_131550r de înaltă calitate, cu puritate de soi de 100%, material cu care deja au fost ori sunt încă în curs de înființare peste 550 ha livezi, dintre care 150 ha în România. Este foarte îmbucurător și faptul că în acest an prețul pentru miez este foarte bun și este stabil iar cererea pentru acest produs este foarte mare. Aceasta ne încurajează pe noi toți care suntem în filiera nucicolă să continuăm să depunem eforturi pentru a înființa și în continuare plantații performante de nuc, iar pe cele care deja sunt pe rod să le valorificăm la maximum.

Vrem să mulțumim tuturor celor care au ales să colaboreze cu noi în acest an și au avut încredere în calitatea producției noastre. Suntem convinși că în viitorul apropiat vor avea și confirmarea alegerii corecte pe care au făcut-o. Vă dorim tuturor celor care ne urmăriți sărbători fericite de iarnă, la mulți ani și realizări frumoase în 2017!

Administrația Pepinierei Voinești


______________________________________________________________________________

https://www.youtube.com/watch?v=bb0AUpNV234

img_20161107_095640

img_20161121_101122

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oleg Tirsina

      Leave a Comment