Nuci altoiti din Moldova


Blogul Pepinierei Voinesti

analize, comentarii, ultimele inovații, tendințele pieții, soiuri de nuci și multe alte rubrici se regăsesc în acest blog oficial al Pepinerei Voinesti

Conferință națională a nucicultorilor: O nouă abordare tehnologică a culturii

În data de 24 noiembrie a.c. Uniunea Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere a organizat o conferință națională a nucicultorilor, cu tema: „Producerea nucului în Moldova: O nouă abordare tehnologică a culturii„. Vedeți mai jos:

Agenda evenimentului

Conferința a avut drept obiectiv stabilirea unui nou model de dezvoltare a ramurii, bazat atât pe experiența anterioară, dar mai ales pe cunoașterea și înțelegerea specificului culturii în condițiile țării noastre, pe aplicarea celor mai noi tehnologii și în baza celor mai performante soiuri. 

În cadrul conferinței au fost abordate cele mai des întâlnite probleme în cultură: alegerea soiului, determinarea distanțelor optime de plantare, protecția fitosanitară, fertilizarea, aplicațiile foliare de primăvară pentru sporirea recoltei, formarea coroanei. Au vorbit procesatori și exportatori de producție nuciferă (Dumitru Vicol – SRL Monicol, Tudor Slănină – SRL Prometeu-T). De asemenea, nucicultori profesioniști au vorbit despre experiențele lor cu înființarea și îngrijirea unei livezi de nuc și au venit cu recomandări în adresa celora care abia fac primii pași în această ramură.

În afară de informațiile foarte interesante pe care au avut posibilitatea să le afle participanții, conferința a fost și o ocazie foarte bună pentru producători să se cunoască între ei și să facă un prețios schimb de opinii și de experiență și, eventual, să pună bazele unor viitoare colaborări și parteneriate. 

Următoarea conferință este planificată pentru a doua jumătate a lunii iunie, în cadrul căreia se va face un bilanț al anului precedent, se vor anunța cantitățile exportate. La fel, vor fi prezentate rezultatele aplicării diferitor tratamente fitosanitare și aplicații cu microelemente pentru a spori numărul de flori legate. Este planificată și o ieșire în teren pentru a putea vedea pe viu aceste lucruri. Pe acest site vom publica un anunț în legătură cu data, locația și agenda următoarei conferințe.

Mai jos, puteți descărca în format pdf câteva din prezentările vorbitorilor.

Producerea nucului în Moldova – o nouă abordare tehnologică a culturii (Oleg TÎRSÎNĂ)

Planificarea și proiectarea livezilor de nuc (Sergiu POPA)

Protecția fitosanitară a nucului (Ștefan MARANDICI)

Potențialul de dezvoltare a exporturilor de producție nuciferă (Anatol IGNAT)

 

 

Oleg Tirsina

    2 Comments

    Leave a Comment