Nuci altoiti din Moldova


Blogul Pepinierei Voinesti

analize, comentarii, ultimele inovații, tendințele pieții, soiuri de nuci și multe alte rubrici se regăsesc în acest blog oficial al Pepinerei Voinesti

Concluziile anului 2015, perspective pentru noul an

puieti de nuci altoitiAjunși la finele acestui sezon agricol, trebuie să venim cu unele constatări și concluzii și să fixăm noi obiective pentru noul an.

În primul rând, suntem recunoscători tuturor clienților noștri care din oficiu sunt și prietenii noștri pentru o colaborare reușită în aces an. Este foarte agreabil când ai de a face cu oameni determinați, dedicați nucului și care depun mult suflet în realizarea proiectului lor de livadă. Sperăm ca toată lumea să aibă o prindere cât mai bună a nucilor altoiți în plantațiile lor iar noi ne vom strădui să fim mereu disponibili pentru a oferi consultație profesională pentru o dezvoltare optimă a pomilor în aceste plantații.

Acest an de producere a fost unul foarte dificil și atipic. Cu toții am fost martorii acestei veri excepțional de secetoase care a afectat și dezvoltarea pomilor noștri în pepinieră. Este adevărat că o cantitate semnificativă din pomi au avut o dezvoltare ceva mai redusă față de anii precedenți. În condițiile în care nu am avut posibilitatea de a interveni cu irigări decât de două ori, nu am avut prea multe pârghii pentru a stimula creșterea pomilor. Cu toate acestea, dezvoltarea sistemului radicular la pomii noștri a fost absolut remarcabilă și rareori ne-a fost dat să vedem o rădăcină atât de bogată după primul an de creștere. În pofida aparențelor, suntem absolut convinși că prinderea și dezvoltarea pomilor în livezile clienților noștri va fi mai bună anume datorită acestui fapt.

În ceea ce ține de producerea în 2016, construcția apeductului cu aprovizionare din râul Prut ne va permite să echilibrăm dezvoltarea pomilor și să intervenim cu irigări în caz de secetă prelungită pentru a oferi clienților noștri pomi de cea mai bună calitate. Vom rămâne la fel de axați și principiali pe aspectenuci altoiti legate de autenticitatea soiului livrat și – extrem de important – puritatea varietală în loturile de pomi și prevenirea amestecului de soiuri. La Pepiniera Voinești acordăm o prioritate absolută acestor aspecte determinante pentru succesul livezilor înființate de către clienții noștri. 

Finele acestui an vine cu noutăți bune: Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante a a aprobat oficial omologarea definitivă a două soiuri înregistrate și dezvoltate de către noi: OvataⓇ și uriașa Carpatica. Accesați acest link pentru confirmare. Pentru OvataⓇ urmează să inițiem și obținerea unui brevet de protecție varietală. La capitolul soiurilor noi, trebuie să menționăm și înființarea unor noi sectoare de selecție înființate cu nuci hibride obținute prin polenizarea încrucișată a unor soiuri autohtone de mare valoare cu soiuri franceze cu fructificare laterală și polenizarea liberă a soiului Pescianski. Ne va lua cel puțin șase ani pentru a vedea dacă aceste nuci hibride vor produce cel puțin un nou genotip interesant pentru examinare ulterioară în calitate de nou soi potențial.

Acest an a fost prolific și în ceea ce ține de finalizarea unor publicații printre care cea mai notabilă este deja foarte apreciatul manual privind descrierea soiurilor de nuc pe care le altoim la Pepiniera Voinești. Tipărirea acestei lucrări a fost posibilă în rezultatul a mai bine de cinci ani de studiu realizat în diverse livezi și grație colaborării cu alți prieteni ai pepinierei care au avut un aport considerabil în acumularea informațiilor care au stat la baza publicării acestei lucrări. În 2016 vom veni cu un nou material care sigur va fi foarte apreciat de către cei care sunt pasionați de cultura nucului, care au înființat plantații de nuci ori au intenția de a o face. Este vorba despre deja anunțatul ghid privind tăierile la nuc care va oferi informații prețioase despre cum se execută corect tăierile de formare la nuc în primii ani și cum se fac tăierile de fructificare, de regenerare, de relansare a creșterii. Ghidul va conține foarte multe fotografii originale care vor ilustra explicațiile textuale. Sperăm să finisăm în termen ghidul. 

Ne propunem realizarea multor altor obiective în 2016  dar vom vorbi în altă postare despre acestea.

Mai rămâne puțin până la sfârșitul acestui an astfel că vrem să vă dorim tuturor sărbători fericite, multă căldură și lumină în casele și famiile voastre, un nou an fericit și plin de realizări frumoase! La mulți ani!

 

Oleg Tirsina

  1 Comment

  •    Reply

   Buna ziua pentru 160 de altoi de nuci soiul PESCIANSKI
   La ce pret ajunge pentru toamna 2016?
   multumesc anticipat
   Daniel Ondu

  Leave a Comment