Питомник Войнешть — Прививка ореха 2017: метод, сорта, технология

Și în acest an, primăvara ne găsește în plină campanie de altoire a puieților de nuc. Altoirea este una dintre cele mai interesante dar și sofisticate etape în procesul de producere a materialului săditor profesional de nuc și noi suntem de fiecare dată surprinși de complexitatea tehnologică a acestui proces care, deși considerăm că îl cunoaștem și îl stăpânim în întregime, ne reconfirmă în fiecare an că nucul este întradevăr specia care se altoiește cel mai greu, în special în cantități industriale.

привитый орех Un pom calitativ pornește de la rădăcini calitative. Din acest motiv, toată echipa Pepinierei Voinești implicată în segmentul producerii portaltoiului depune tot efortul pentru a produce cel mai calitativ material posibil (vedeți foto alăturată) pe care altoim soiurile cele mai productive. Dovadă a calității acestui portaltoi este și parteneriatul cu prima pepinieră de nuc altoit din Franța căreia îi livrăm anual peste 100 000 din acești portaltoi de nuc pe care îi producem. Calitatea inițială excelentă a sistemului radicular asigură ulterior o creștere sănătoasă a puieților altoiți în câmpul de producere al pepinierei și, mai târziu, o prindere bună și o dezvoltare optimă în livezile înființate cu acești pomi.

Sortimentul pe care l-am altoit în acest an este doar cel mai productiv și cel mai bine adaptat condițiilor regiunii în care se află Moldova. Ne străduim să evităm multiplicarea soiurilor despre care se cunoaște că au potențial redus. Iată raportul procentual al soiurilor pe care le-am altoit și le vom avea în acest an:

Pescianski  — 75% — de bază, foarte productiv, adaptat livezilor semi-intensive, miez de calitate excepțională;
Cogâlniceanu — 15% — soi cu productivitate foarte înaltă, adaptat în special regiunilor centrale și sudice.

DolIMG_20170331_181930na, Micleușene, Surpriz și Nistrene — altoiri pe care le-am făcut în cadrul unui parteneriat cu Grădina Botanică a Academiei de Științe a Moldovei vizând înființarea mai multor plantații experimentale cu aceste soiuri noi, omologate în anul 2016. Aceste soiuri rezultă dintr-o foarte importantă muncă de selecție de mai multe decenii efectuată de către prof. dr. hab Ion Comanici și colaboratorii săi. Suntem convinși de potențialul foarte înalt al acestor soiuri și cu siguranță vom reveni într-un articol ulterior cu mai multe informații și descrieri ale soiurilor respective. Pentru noi, acest parteneriat este deopotrivă un motiv de mândrie de a fi fost preferați de către GB pentru implementarea în producție a acestor noi soiuri dar și o responsabilitate pe care ne-o asumăm din plin. 

Cazacu, Chișinău — altoite în cantități foarte mici (sub 1000 buc. din fiecare). Având în vedere vigoarea lor de creștere superioară dar și potențialul lor de fructificare mai redus comparativ cu Pescianski și Cogâlniceanu, aceste soiuri vor fi propuse doar pentru terenuri cu fertilitate naturală foarte redusă sau prezentând alte constrângeri și limitări pentru cultura nucului. Spre exemplu, pentru terenuri situate în depresiuni și funduri de văi care au o incidență sporită a înghețurilor de revenire de primăvară, vor fi propuse soiurile Codrene și Chișinău care au dezmuguritul mai tardiv. 

Ovata, Carpatica, Hectordeja bine cunoscutele soiuri, omologate (cu excepția Hector care încă este în studiu) și dezvoltate de Pepiniera Voinești. În acest an, ca și în anii precedenți de altfel, cantitatea de pomi din aceste soiuri rămâne limitată și doar rezervări timpurii vor putea fi onorate (excepție: Ovata, deja complet rezervat pentru toamnă).

Chandler, Fernor, Franquettecunoscutele soiuri de proveniență americană și franceză, care au fost adaptate cu succes în unele plantații pe teritoriul țării noastre dar care prezintă și un risc sporit la gerurile din timpul iernii, motiv pentru care recomandarea noastră pentru cei care decid să înființeze livezi cu aceste soiuri este să consulte un proiectant cu experiență pentru a fi siguri de pretabilitatea terenului în acest scop. Vom avea o cantitate limitată disponibilă la acest moment pentru rezervări.

Munca colosală și efortul susținut al oamenilor dedicați culturii nucului din cadrul pepinierei noastre cu siguranță va produce și în acest an un material săditor de calitate. Am hotărât să facem mai multe înregistrări video pentru a capta în imagini fluxul tehnologic al întregului lanț de producere al pomilor altoiți de nuc. Materialul va fi disponibil pentru vizionare pentru cei curioși doar la sediul nostru în s. Voinescu, rn. Hâncești și vă asigurăm că o să vă surprindă să vedeți ce drum lung parcurg pomii înainte de a ajunge să fie plantați în livadă. Mai jos redăm un fragment din acest material, realizat în atelierul de altoire.

Metoda noastră de altoire este în cadillac, numită și altoire în despicătură oblică. Aceasta practic este semnătura noastră, având în vedere că suntem unicii în Moldova care folosesc această tehnică de multiplicare, considerată a fi una dintre cele mai bune pentru nuc. Imediat după altoire urmează stratificarea puieților altoiți în cameră cu regim special de temperatură, umiditate și control al fluxului de oxigen. Acesta este unul dintre cele mai critice momente ale lanțului tehnologic, care ne ține în fiecare an cu nervii încordați. Au fost și ani când o mică «eroare de pilotaj» s-a soldat cu aruncarea la gunoi a 20 000 puieți altoiți imediat după stratificare… Face parte din riscurile meseriei și deja suntem suficient de pregătiți psihologic pentru a înfrunta și astfel de situații neplăcute.

Vedeți mai jos o imagine din camera de stratificare în care lăzile cu puieți au fost așezate în patru etaje. Pentru a vă imagina efortul care trebuie depus doar la acest segment, să aveți în vedere că o astfel de ladă cântărește cca 80 kg și ridicarea lor în patru etaje se face manual, nici un utilaj nefiind capabil să le manipuleze în acest spațiu restrâns.IMG_20170404_154526

Va urma plantarea puieților altoiți în câmp și întreținerea lor până la sfârșitul perioadei de vegetație. În fiecare an ne străduim să le asigurăm pomilor noștri condiții optime pentru a asigura o dezvoltare cât mai bună, în special a sistemului radicular. 

Vom mai reveni pe parcurs cu noutăți despre desfășurarea ulterioară a campaniei de producere din acest an. Până atunci, vă felicităm pe toți cu sfintele sărbători și vă dorim un început de an agricol cât mai reușit și nu uitați să reveniți periodic pe pagina noastră pentru a afla și alte lucruri interesante.

Alături de nucicultorii Moldovei,
Administrația Pepinierei Voinești

 

Leave a Comment