2017: Realizări și Inovații. Ce ne așteaptă în 2018.

Trecerea dintre ani este momentul oportun pentru  a veni cu unele concluzii și a stabili obiectivele pentru noul an. Mai ales că 2017 a fost un an plin de evenimente care au marcat nucicultura Moldovei și care, evident, au repercusiuni și asupra activității noastre la pepinieră.

Cum a fost acest an pentru noi, cei de la Pepiniera Voinești?

Pentru că suntem o echipă de oameni foarte dinamici, ghidați de o permanentă aspirație spre progres și dezvoltare și pentru că depunem eforturi constante pentru a fi unul dintre cei mai influenți actori ai evoluției nuciculturii în Republica Moldova, acest an s-a înscris foarte bine în context. 

Și pentru că, înainte de toate, suntem producători profesioniști de pomi altoiți de nuc și asta este vocația noastră

principală, este firesc ca preocuparea noastră fundamentală să fie ameliorarea fluxului tehnologic în cadrul întreprinderii, permanenta ameliorare a calității produsului nostru și o continuitate logică în extinderea calitativă a gamei sortimentale pe care o producem. Pe de altă parte, investim în fiecare an în ameliorarea capacității noastre de comunicare cu clienții noștri și în păstrarea unei relații cu ei pentru a-i ajuta să înființeze plantații de succes iar ulterior să le acordăm toată asistența necesară pentru fructificarea acestei investiții. 

La capitolul producerii, în acest an am investit în importante elemente de infrastructură, construind trei spații noi complet amenajate și utilate pentru a servi drept camere de stratificare. Acest lucru ne va permite să asigurăm un proces de altoire continuu, neîntrerupt de problema epuizării spațiului disponibil pentru punerea puieților altoiți la stratificare. Grație acestei ameliorări, din 2018 vom putea mări cantitatea de pomi altoiți cu 30%. În același timp, am investit în parcul tehnologic, dotând pepiniera cu un tractor nou și utilaj tractat pentru prelucrarea solului. O altă realizare importantă este altoirea la masă cu succes a alunului de cultură pe portaltoi de Corylus colurna (alun turcesc) care este un proces reputat dificil (foto de mai sus). Sperăm ca din 2018 să producem cantități mai mari de material săditor de alun altoit. Interesul acestei tehnologii este în faptul că alunul altoit pe colurna nu drajonează, este mai rezistent la secetă și îngheț și se adaptează mai bine la solurile calcaroase și cu pH înalt. Vorbind de materialul biologic, cea mai importantă inovație a acestui an este introducerea unei noi varietăți de excepție care produce nuci (foto alăturată) cu un miez de culoare naturală roșu-purpurie, botezat de noi – Rubin. Această varietate a fost identificată în genofondul nucifer din românesc de către noi împreună cu reprezentantul și partenerul nostru din România. Citiți mai multe despre acest soi la rubrica Soiurile Pepinierei Voinești. 

La capitolul parteneriatelor, trebuie să remarcăm un progres notabil al prezenței noastre în România, grație eforturilor conjugate cu partenerul nostru – SRL Patru Agro, care este o echipă de oameni foarte dinamici, cu suflet mare și adevărați iubitori ai culturii nucului, condusă de Gabriel Pătru. Datorită unei perfecte sinergii rezultată din această colaborare, peste 60 de fermieri din România au avut în acest an posibilitatea să înființeze livezi de nuc cu cele mai bune soiuri pe care le producem, pomii fiindu-le livrați de către colaboratorii SRL Patru Agro. În continuare, ei vor fi ajutați cu toate recomandările de specialitate și vor fi periodic invitați să participe la diverse seminare și conferințe pe care urmează să le organizăm pentru a-i informa despre cele mai bune practici agricole pe care trebuie să le aplice în plantațiile lor. Un astfel de eveniment a avut loc în luna februarie a acestui an la Academia de Studii Silvice și Agricole din București, la inițiativa lui Gabriel și un eveniment similar îl vom co-organiza și în următorul an, în aceiași locație, în data de 17.02.2018 (vom reveni ulterior cu detalii). În această toamnă, SRL Patru Agro a depus cereri de omologare pentru cele mai bune soiuri moldovenești de nuc și va deveni astfel și menținătorul acestor soiuri pentru România și, implicit, pentru Uniunea Europeană.

În Ucraina, suntem reprezentați de către ЧП Графские Сады care în acest an a livrat materialul nostru la peste 15 fermieri ucraineni. Prezența noastră în țara vecină se va extinde în următorii ani odată cu adăugarea versiunii în limba rusă la acest site. 

În ceea ce ține de publicistică și comunicare, trebuie să remarc în primul rând faptul republicării broșurii „Soiuri de nuc pentru livezi profesionale”, devenită la această a II-a ediție o adevărată carte. Vedeți aici mai multe informații despre această publicație și unde o găsiți. În același timp, acest site a fost actualizat în permanență pentru a vă aduce cele mai noi și interesante informații în materie de soiuri și recomandări de tehnologie aplicată în livezi. În acest an 2017 am publicat și mai multe înregistrări video pe canalul nostru în youtube, dintre care unele cu peste 20 000 vizualizări. Descoperiți aici canalul nostru. 

În altă ordine de idei, în acest an am înființat o livadă de nuc cu o suprafață de 20 ha cu soiurile Pescianski, Ovata, Cogâlniceanu, Fernor, Chandler și Hector. Schema de plantare este de 8 x 7 m. Nu am ales întâmplător această schemă, dorind prin propriul exemplu să demonstrăm că doar un număr de cel puțin 156 pomi/ha poate asigura un randament de cel puțin 2-3t/ha, desigur în cazul soiurilor care se pretează la astfel de scheme. Această plantație poate fi oricând vizitată de către toți cei interesați. Vedeți aici cronologia înființării acestei livezi

Cum a fost acest an pentru nucicultorii moldoveni?

Deși am avut parte de un îngheț la 20-21 aprilie la începutul anului agricol, îngheț al cărui impact inițial se crezuse că va fi devastator pentru recolta de nuci, rezultatele sunt totuși foarte bune. Acest an a fost unul în care ne-am convins a nu știu câta oară despre potențialul excepțional al unora dintre soiurile noastre care au produs recolte de peste 25 kg pom la vârsta de 9 ani (Pescianski, Ovata) cu o calitate foarte înaltă a miezului. Totodată, anul acesta producătorii au înțeles cât de important este ca nucul să fie tratat în livadă ca oricare altă cultură pomicolă, adică să fie făcute cel puțin două aplicații cuprice la care se poate adăuga un fungicid pe bază de mancozeb atunci când atacul de bacterioză în anul precedent a fost puternic, să se aplice bor și zinc foliar pentru a spori legarea florilor, după care produse pe bază de microelemente și – dacă dăunătorul este prezent – insecticide contra viermelui mărului. 

Suntem convinși că 2017 va rămâne ca unul în care s-a realizat un salt tehnologic important. În acest an s-a înțeles în sfârșit cât de importantă este aplicarea îngrășămintelor minerale în cantități însemnate și că este primordială formula chimică pentru care se optează. Un exemplu: în solurile cu pH neutru spre alcalin (cele mai multe din țara noastră) aplicarea potasiului ca sare potasică (KCl) sau NPK 15:15:15 (sau triplu 16 ori triplu 18) este distrugătoare pentru structura solului și trebuie preferate fie KNO3, fie K2SO4

La capitolul exportului producției nucifere, în acest an, în premieră, ponderea nucilor care provin din livezi este prognozat să constituie cca 30% din totalul care va fi exportat. Reamintim aici că până nu demult această pondere nu ajungea nici la 5%. Această tendință se va menține și în următorii ani. O altă realizare este darea în exploatare a trei fabrici pentru procesarea nucilor. Aceasta mărește considerabil capacitatea de a procesa producția nuciferă și de a livra în termen producția către cumpărătorii externi.

În acest an, nucicultorii au avut ocazia să participe la două conferințe republicane organizate de către Uniunea Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere (al cărei președinte este subsemnatul). Aceste conferințe au constituit și o platformă pe care s-au întâlnit și au putut face schimb de opinii și informații proprietarii de livezi, pepinieriști, exportatori, reprezentanți ai Statului, etc. Am putut simți o excelentă revigorare a spiritului asociativ, mai mulți producători convergând asupra ideii că asocierea este cheia succesului ramurii în întregime. Acest lucru este unul extraordinar și avem speranța că în următorii ani aceste idei se vor materializa și producătorii își vor coordona acțiunile și se vor uni pentru a produce loturi mari și omogene de producție nuciferă.

Ce așteptări avem pentru acest nou an 2018?

Pentru acest nou an, la Pepiniera Voinești avem foarte multe de făcut. Urmează să montăm o seră profesională pentru a ameliora procesul de călire a puieților înainte de plantare, să construim câteva rețele de distirbuție a apei, dintre care una destinată irigării plantației de 20 ha înființată în toamna 2017. Pentru 2018 este prognozată și publicarea unui manual privind formarea coroanei și alte tipuri de tăieri la nuc. Urmează să organizăm și câteva acțiuni de sporire a prezenței noastre în România, Ucraina și Bulgaria. În acest nou an vom încerca să creăm o platformă pentru o mai bună comunicare cu clienții noștri și pentru a eficientiza suportul pe care îl acordăm la toate capitolele întreținerii plantațiilor înființate cu materialul nostru săditor.

În planul nuciculturii republicane, 2018 va fi marcat de o serie de experiențe în care vor fi realizate programe de protecție integrată a culturii și de sporire a cantității de recoltă prin aplicarea în termen a unor produse speciale (pe bază de aminoacizi, zinc, bor, fer și alte microelemente și inhibitori de etilenă) și prezentarea ulterioară a rezultatelor. Sunt convins că aceasta va schimba radicalul felul în care va evolua ramura. În același timp, sperăm ca 2018 să fie anul în care vor fi realizate primele acțiuni coordonate între mai mulți producători pentru a realiza o producție calitativă și omogenă și pentru a livra produsul pe o filieră profesională. Participarea unora dintre producătorii noștri la mai multe expoziții de produse alimentare în 2017 va rezulta în contracte pe termen lung care vor trebui să debuteze cu primele livrări importante în toamna 2018. La capitolul sortimentului, credem că spre finele anului viitor unele soiuri vor fi definitiv abandonate când vor fi prezentate cifrele pentru 5 ani consecutivi în care cele mai bune soiuri își vor fi demonstrat calitățile într-o optică de termen lung.

În mod cert, s-ar putea spune mult mai multe, dar am încercat să punctez acele aspecte care, în viziunea mea, sunt cele mai importante. Acest bilanț este unul care demonstrează că atât la noi la pepinieră, cât și în plan mai larg – la nivelul țării – lucrurile progresează. Acest progres trebuie să continue și cât mai accelerat. Trăim într-o lume în care stagnarea înseamnă regres iar acest lucru trebuie conștientizat de către fiecare. 

Stimați prieteni, toată echipa Pepinierei Voinești vă urează un nou an fericit și dorește să se realizeze tot ce vă propuneți pentru acest an și chiar mai mult. Să vă bucurați de prezența celor dragi, să aveți o sănătate de fier și nu uitați să consumați cât mai multe nuci! 

La mulți ani!!!

Oleg TÎRSÎNĂ
Director tehnic Pepiniera Voinești
Președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere

Leave a Comment