Nuci altoiti din Moldova


Blogul Pepinierei Voinesti

analize, comentarii, ultimele inovații, tendințele pieții, soiuri de nuci și multe alte rubrici se regăsesc în acest blog oficial al Pepinerei Voinesti

Campania de altoire/stratificare 2016 la Pepiniera Voinești

Iată-ne ajunsi la finele campaniei de altoire/stratificare dar si plantare a puietilor altoiti calusati în pepinieră în această primăvară a anului 2016. Acest moment este unul dintre cele mai dificile în tot procesul tehnologic de producere a nucilor altoiți dar este, în același timp, unul dintre cele mai dinamice și interesante.

Procesul de altoire este în acelasi timp un moment de maximă responsabilitate având în vedere că aici se pot produce foarte usor amestecuri de soiuri care compromit autenticitatea loturilor de pomi livrati către nucicultori. La Pepiniera Voinesti am stabilit o serie de protocoale si măsuri pentru a exclude complet astfel de riscuri. Aceste măsuri includ o evidentă foarte strictă a ramurilor altoi, o coordonare perfectă a lucrărilor de altoire între toti participantii la proces, etc. 

În acest an, dintre soiurile industriale am altoit prioritar Pescianski (cca 70% din total), urmat de Cogâlniceanu, Codrene iar – în calitate de polenizatori – Cazacu, Recea, Costiujeni, Călărasi.
Dintre soiurile Pepinierei Voinesti: Ovata, Carpatica, Hector.
Alte soiuri pe care le-am altoit în acest an: Lara, Franquette.

Metoda noastră de altoire este în despicătură oblică (Cadillac) pentru o mai bună fixare a altoiului în portaltoi si o mai bună concrestere care va asigura durabilitatea sudurii pomilor altoiti si în livezile înfiintate cu acest material. Stratificarea se efectuează în rumegus produs după o metodă specială la Pepiniera Voinesti din busteni proaspăt tăiati de plop pentru a asigura o calusare cât mai eficientă.

La plantarea puietilor în câmp preferăm efectuarea manuală a acestei lucrări care exclude pasajul tractoarelor prin parcela în care se vor dezvolta puietii. Acest lucru ne permite să evităm tasarea solului si să mentinem o structură poroasă si afânată a solului care în final favorizează dezvoltarea unui sistem radicular excelent al pomilor nostri. 

Vedeti mai jos câteva IMG_20160314_092332din procesul de producere a nucilor altoiti la Pepiniera Voinesti.IMG_20160323_121715

IMG_20160324_110124

altoirea nuculuiIMG_20160414_124444

 

Oleg Tirsina

      Leave a Comment