.
O cultură milenară pentru Moldova și România

Pentru noi, nucul este o specie tradițională ale cărei rădăcini coboară adânc în negura mileniilor. Introdusă în Europa cu mai mult de 2000 ani în urmă, nucul a trecut întâi prin Dacia înainte de a-și continua expansiunea spre vestul continentului european. Astăzi nimeni nu-și ar mai putea imagina cum ar arăta flora Moldovei fără această minunată specie, fructele căreia sunt atât de apreciate atât la noi, cât și în lumea întreagă.

Crescut în mod tradițional pe lângă casă, nucul a intrat prin anii 60 ai secolului trecut în vizorul cercetătorilor care au lucrat câteva decenii la crearea unor soiuri pretabile pentru creșterea în livadă și au elaborat tehnologii pentru a crea plantații industriale pe bază de sortiment. Astăzi, cu toate că ar mai fi încă multe aspecte care necesită în continuare cercetare științifico-practică, există o cunoaștere mult mai bună și argumentată a modului în care trebuie înființată și întreținută o livadă modernă de nuci. 

O afacere pentru cinci generații

Interesul firesc al oamenilor pentru nuci înseamnă în plan economic o cerere de consum pentru acest produs pe toate cultura nuculuicontinentele planetei. Partea bună pentru noi este că nucul crește doar pe 7% din suprafața terestră (vezi harta alăturată) unde această cultură găsește condiții favorabile pentru creștere și fructificare. Teritoriul Moldovei și al României sunt perfect inserate în aria de cultură favorabilă nucului. În Europa există doar câteva țări producătoare de nuci, iar practic toate țările europene sunt importatoare nete de nuci, dintre care deja o bună parte de proveniență moldovenească. În Republica Moldova, dar și în România există filiere foarte bine structurate, specializate în achiziția nucilor de la populație și de la fermieri din livezi. Cel puțin în Moldova acest lucru poate fi constatat cu mare ușurință: în toate piețele și târgurile țării există persoane care cumpără această producție în oricare perioadă a anului. Deci, în piețe unde de regulă toți agenții economici vând, o singură categorie cumpără și cumpără nuci… Concluzia?

Plantarea unei livezi de nuci este un lucru nobil și este în același timp o investiție pentru foarte mulți ani înainte. Cu toții înțelegem foarte bine că durata de așteptare până la intrarea pe rod a unei livezi de nuc este mai lungă decât la alte specii, dar trebuie să se noteze în același timp că aceasta este cea mai longevivă specie pomicolă din toate câte există (cu excepția măslinilor care la noi nu cresc). O plantație de nuci întreținută bine poate trăi mai bine de 100 de ani, având deci potențialul de a  acoperi astfel cinci generații succesive.

O abordare modernă

Având în vedere cele menționate mai sus, înființarea unei livezi de nuci este una dintre cele mai eficiente valorificări posibile ale terenurilor agricole. Dar plantarea livezii de nuci trebuie să se facă având permanent în vedere că orice eroare admisă la etapa înființării nu mai poate fi corectată. Din acest considerent, la Pepiniera Voinești nu suntem doar producători de material săditor, ci încercăm să ajutăm la realizarea unui proiect de succes pentru fiecare intenție de înființare a livezii de nuci. Știind cât este de important un studiu prealabil al terenului în care viitorul nucicultor își dorește realizată plantația, ne străduim să examinăm împreună cu clienții noștri cât mai multe detalii ale terenului de care dispun aceștia și să venim cu recomandări profesionale pentru proiectul lor de livadă, inclusiv privind soiurile care pot fi plantate în funcție de circumstanțe și așteptări. Echipa noastră parteneră din România se ghidează exact de aceleași principii și le stă la dispoziție clienților noștri pentru asistență profesiohttp://nucialtoiti.md/livada-nuci-afacere/nistă.

Livada de nuci este o afacere pe termen foarte lung dar care necesită o investiție inițială susținută financiar în primii 6 ani de la înființare. La Pepiniera Voinești ne propunem să fim alături de clienții noștri pentru a-i ajuta să investească rațional și a face corect primii pași care sunt decisivi pentru reușita ulterioară a plantației. Iar, începând cu anul 2016, când directorul tehnic al Pepinierei Voinesti – Oleg TÎRSÎNĂ – a fost ales în calitate de președinte al Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova, eforturile noastre au fost dublate și acum se extind și asupra elaborării de politici destinate promovării tehnologiilor care permit obținerea de randament, soluționarea problemelor instituționale și administrative la exportul producției nucifere și marketingul producției nucifere pentru a asigura noi piețe de desfacere la export.

De ce anume nuci? Din toate motivele expuse mai sus și pentru că nucile, în special cele de calitate, au vânzarea garantată! Citiți în continuare câteva articole publicate pe blogul nostru, care întăresc afirmațiile de mai sus.

 

5 Sfaturi de aur pentru o livadă de nuc de succes

 

Evoluția culturii nucului în Moldova: trecut, prezent, perspective

Luați legătura cu noi pentru mai multe detalii:

voinesti@hotmail.com
+373.69.358.996